Sabit ve Uçucu Yağ Nedir? Farkları Nelerdir?

10-03-2022 14:16
Sabit ve Uçucu Yağ Nedir? Farkları Nelerdir?

 

 
 
Aromaterapi ile mucizeler yaratmamızda yardımcı olan ve doğanın güçlerini içlerinde barındıran sabit ve uçucu yağların ayrımını bilmek oldukça önemli. Saç ve cilt bakımında kullanmak için birçoğumuzun kullandığı ve kozmetik ürünlerinin içeriğinde yer alan bu uçucu ve sabit yağların farklarını ve özelliklerini bilmek onları doğru ve etkili şekilde kullanmamızda bizlere yarar sağlayacak.
 
Sabit Yağ Nedir? Nasıl Elde Edilir?
Sabit yağlar genellikle bitkilerin meyve veya tohumlarından elde edilen yağlardır. Çoğunlukla kokusuz ve sıvı halde bulunan bu yağlar, belli bir derecenin altında katı forma bürünebilir. Soğuk veya sıcak sıkım yöntemiyle elde edilebilen bu yağların, soğuk sıkım yöntemiyle elde edilirken içeriğindeki değerli bileşenler kaybolmaz ve bozulmaya uğramaz. Bu nedenle soğuk sıkım sabit yağlar kullanmayı tercih etmek daha faydalı olacaktır.
Aslında sabit yağları hemen hemen her gün kullanıyoruz. Çünkü yemeklerimizde sıklıkla kullandığımız zeytinyağı, ayçiçek yağı veya kozmetik ürünlerde görmeye alışkın olduğumuz hindistan cevizi, argan, jojoba, avokado, hint, buğday yağları sabit yağlara verebileceğimiz örneklerdendir.
Sabit yağlar eğer herhangi bir alerjimiz yoksa doğrudan cildimizle temas ettirebileceğimiz güvenli yağlardır. Önerimiz ise ilk denemenizde mutlaka küçük bir alanda denemeniz ve alerjik reaksiyon göstermediğiniz takdirde cilt ve saç bakımınızda kullanmanız yönünde.

  

 
 
Uçucu Yağlar Nedir? Nasıl Elde Edilir? 
Bitkilerin ve ağaçların çiçek, yaprak, gövde veya köklerinde uçucu yağlar yer alır. Uçucu yağlar bitkileri; böceklerden, çevre koşullarından koruyan aromatik bileşenlerdir.
Uçucu yağlar; genellikle çiçekli, kokulu bitkilerden, buhar distilasyonu yöntemi kullanılarak elde edilir.
Bedensel ve ruhsal anlamda etkilerini gözlemlediğimiz, aromaterapi uygulamalarında farklı amaçlarla kullandığımız uçucu yağlar arasında, portakal, lavanta, limon, vetiver,ylang ylang gibi birçok yağ yer alıyor. Bazı bitkilerde bol miktarda bulunan uçucu yağlar, bazılarında da oldukça az miktarda yer alır. Kokusu ile bizleri büyüleyen gül; yaklaşık 4 tondan 1 kg gül uçucu yağı elde edilmesiyle, içeriğinde en az uçucu yağ barındıran bitkiler arasındadır.
Uçucu yağlar, sabit yağların aksine yoğun kokulu, çabuk buharlaşan ve dikkatli kullanılması gereken yağlar arasında yer alırlar. Oldukça konsantre ve güçlü etkilere sahip olan uçucu yağların doğrudan cildimizle temas etmesi veya tüketilmesi tehlikeli olduğu için sabit yağları seyreltme amacıyla kullanıyoruz.
 
Uçucu Yağlar Nasıl Seyreltilir?
 

Tabii ki seyreltirken doğru oranlarda uçucu yağ ve sabit yağları kullanmamız oldukça önemli. Yaş, hamilelik, emzirme gibi durumlarda farklı oranlar ile seyreltme işlemini yapmalıyız ve kullanmadan önce mutlaka doktorumuza danışmalıyız. Sağlıklı yetişkinlerde 20 ml sabit yağ iye 5-6 damla uçucu yağ ile yapacağımız karışımları güvenle cildimize temas ettirebiliriz ve elde ettiğimiz bu karışımı koyu bir cam şişede saklayabiliriz.

Uçucu Yağlar ve Sabit Yağlar Nasıl Kullanılır?

Uçucu ve sabit yağların ne olduğunu öğrendiğimize göre, aromaterapi uygulamalarımızı daha iyi bir hale getirebiliriz. Yoga, uyku, saç ve cilt bakımı gibi farklı amaçlar için farklı yağ kombinasyonlarını tercih etmemiz gerekiyor. Uçucu ve sabit yağları nasıl kullanabileceğinizi öğrenmek için aromaterapi tariflerimizi inceleyebilirsiniz.

Kaynakça:

 

https://www.aa.com.tr/tr/yasam/her-sey-4-ton-gulden-1-kilo-yag-elde-etmek-icin/238586
https://tr.wikipedia.org/wiki/U%C3%A7ucu_ya%C4%9F

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.