Aromaterapi Nedir? Aromaterapide kullanılan Yağlar Nelerdir?

19-10-2021 15:47
Aromaterapi Nedir? Aromaterapide kullanılan Yağlar Nelerdir?
  

 

 Bitkilerden doğal yollar ile elde edilen uçucu yağların fiziksel ve duygusal nedenler ile kullanımına aromaterapi denir. 6000 yıllık bir geçmişe sahip olan aromaterapi yöntemini Mısır’dan Roma’ya birçok uygarlık kullanmış ve günümüze kadar gelmiştir. Bitkinin özünü oluşturan ve bitkiye kokusunu veren uçucu yağlar aromaterapide kullanılır. Elde edilme yöntemleri nedeniyle oldukça değerli yağlardır. En değerli uçucu yağı gül yağı olarak kabul etmek yanlış olmaz çünkü 1 ton gülden sadece 250 gram uçucu yağ elde edilebilmektedir. Fakat oldukça zor elde edilen ve değerli olan bu yağları, daha kolay ve ucuz yollarla kopyasını oluşturmak için üretilen sentetik yağlar ile karıştırmamak gerek. Saf uçucu yağlar oldukça güçlü bir etkiye sahip olduğu için ciltle temas edebilecek durumlarda bir sabit taşıyıcı yağ ile seyrelterek kullanmak oldukça önemlidir.

 

Aromaterapi Neden Kullanılıyor?

Doğada her bitkinin kullanım alanı farklı olduğu gibi bu bitkilerden elde edilen uçucu yağlarında kullanım alanları ve etkileri oldukça farklı. Modern tıbbın ve teknolojinin gelişmediği dönemlerde tedavi yöntemi olarak kullanılan, 6000 yıllık geçmişe sahip aromaterapi, istenmeyen böcekleri uzaklaştırmada, doğal oda parfümü amacıyla, kimyasal içermeyen temizlik malzemesi ve masaj yağı yapımı gibi farklı alanlarda kullanılıyor.

Aromaterapi Nasıl Kullanılıyor?
Aromaterapiden yoga, meditasyon esnasında veya oda parfümü amacıyla faydalanmak istenildiğinde difüzör ve buhurdanlıklar bizlere yardımcı oluyor. Difüzör veya buhurdanlığınıza eklediğiniz suya uçucu yağlardan 2-3 damla ekleyerek bu yöntemden faydalanabilirsiniz.

Cilt ve saç bakımında da kullanılan ve hatta birçok kozmetik ürününün içerisinde yer alan bu uçucu yağları saf hallerindeyken oldukça dikkatli kullanmak önemli. Çok güçlü olan bu yağlar aşırı kullanımda veya ciltle seyreltilmeden temas ettirildiğinde istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle, masaj yağı veya cilt ve saç bakımınızda kullanmak istediğinizde, zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, jojoba yağı gibi bir sabit baz yağ ile seyrelterek kullanmalısınız.

Aromaterapide Hangi Yağlar Kullanılıyor?

Sayamayacağımız kadar çok bitkiden uçucu yağ elde ediliyor. En popüler uçucu yağlar ise şu şekilde;   


Adaçayı Uçucu Yağı  

Lavanta Uçucu Yağı

Okaliptus Uçucu Yağı

Limonotu Uçucu Yağı

Kekik Uçucu Yağı

Çay ağacı Uçucu Yağı

Limon Uçucu Yağı

Ylang Ylang Uçucu Yağı  

Paçuli Uçucu Yağı

Biberiye Uçucu Yağı

Nane Uçucu Yağı

 

Kaynakça:

https://naha.org/explore-aromatherapy/about-aromatherapy/most-commonly-used-essential-oils

https://tr.wikipedia.org/wiki/Aromaterapi

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.